2021. március 18., csütörtök

Beazonosítatlan macskaféle észlelés

Bejelentés érkezett egy személytől aki a nevét nem szeretné hozzáadni, de beleegyezett, hogy kitegyem a blogra észlelését.

Helyszín: Uppony (akár más kicsi falvakban is lehetett észlelés, csak nekünk még nem igazán vannak kapcsolataink) 

Nyomok: A faluban újabban tizedeli valami a tyúkokat, erdőben tollcsomók, pár lábnyom (de az idő miatt azok lehet, hogy egy házimacskáé voltak, csak elmosódtak, és nagyobbnak tűntek), egy üreg, ami viszont rókáé is lehet, csak annak kicsit furcsa volt.

Lény leírása: Hiúz méretű, fülön apró bojt (?), farok mintha rendkívül hosszú lett volna(?), foltos-csíkos bunda, szokatlanul nagy szemfogak (?) . 

Lehetséges magyarázatok: Hiúz (erre a legkisebb az esély a farok miatt), Maine coon házimacska, Thylacoleo (hasonló, de ugye ésszerű magyarázat nincs rá hogyan kerülne ide egy élő egyed), Márványfoltos macska (a beszámoló szerint leginkább ilyen volt), Valami ismeretlen faj (esélyes). 

Némelyik Bükkhöz közeli kis faluban valami lopkodja a tyúkokat. Pénteken nincsenek online óráink, ezért még korábban kikönyörögtük, hogy ma eljöhessünk szétnézni. Ehhez képest úgy este hatig semmi rá utaló nyomot nem találtunk. Viszont mikor indultunk haza, messzebb, az egyik fán kiszúrtunk egy macskát. Legalábbis elsőre azt hittük, hogy macska, aztán feltűnt, hogy annak kicsit nagy (kb hiúz méretű), és a farka aránytalanul hosszú a testéhez képest. Plusz amennyire láttuk, a feje inkább olyan, mint a nagymacskáknak, tehát kicsit hosszúkásabb. Ezen kívül (de ez már nagyon nem biztos, rosszak voltak a fényviszonyok), mintha bojtos lett volna a füle, és olyan volt, mintha a fogai kicsivel túllógnának az állán. Ezeket a megfigyeléseket kb két perc alatt tettük, mert utána észrevett, és elmenekült. Abban szinte biztosak vagyunk, hogy nem házi vagy vadmacska volt. Plusz ugye egy magasabb egy fán volt, tehát a rókát is kizárnám.

Ezt a képet megmutattuk az észlelőnek, hogy szerinte melyikre hasonlított.
Ezek közül leginkább a "marbled cat"-ra hasonlít (nem jut eszembe a neve magyarul, pedig ismerős😅), csak ugye a fülbojtok, meg a fogak, de azokat lehet, hogy rosszul láttuk. Igazából lehet, hogy ágat néztünk a farkának, de most hétvégén egy valaki még mászkál majd arra, aztán lehet, hogy talál valamit, de lehet, hogy nem. A mintázata azon alapszik, hogy egyszer sikerült távilágítani, amire persze rögtön elugrott, de valami ilyesmit lehetett látni belőle. Viszont különben az lehet, hogy a bundát néztük fogaknak, de annak azért kicsi az esélye, mert állítólag mikor meg lett világítva, akkor megvillantak a fogai, viszont az is lehet, hogy mondjuk a szeme volt, csak elnézte aki csinálta.

Vélemény:
Azt gondolom, hogy minden lehetőség megvan rá, hogy egy ekkora állat teljesen rejtve maradjon Európa megmaradt erdőségeiben, mivel az észlelők nem sokat láttak belőle és csak a találkozás után egymás között megbeszélt, összerakott információk alapján tudták leírni a kinézetének apró részleteit, így bármi lehet, akár az információk enyhe torzulása is feltételezhető ezen okból, ami bizonyos, hogy valamit láttak, de mit?


2021. 11. 18 - FRISSÍTÉS
Az állat feltételezhetően egy elkóborolt szervál lehet. Kattints ide a folytatáshoz: *Katt*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése