2021. február 20., szombat

Biatorbágy pikkelyes lénye

 Miskolci László a Cryptozoology Hungary blog írója egy, a youtube csatornájára feltöltött videóban számolt be egy hozzá érkezett különös bejelentésről, melyben a bejelentő hosszú évekkel ezelőtt gyerekkorában összefutott egy titokzatos számára beazonosíthatatlan lénnyel.

/A videó linkjéért és egyben a forrásért katt ide/

 Elmondása szerint a egy kis pataknál horgászat közben túlparton látta meg a lényt, amely aztán hamarosan belement a vízbe és alámerülve elúszott. A teremtmény leginkább valamiféle tobzoskára emlékeztetett, viszont ezüstös színű volt. Miskolci László megkérdezte a hazai állatok szakértőit, szerintük mivel akadhatott össze az észlelő, az ő véleményük szerint egy vizes szőrű vidrával vagy hóddal történt a találkozás amelynek szőre a víztől összetapadt és ezüstösen csillogott, viszont felmerült a videóban, hogy ilyen környezetben élő személynek fel kellett volna ismernie ha valami hétköznapi állattal találkozik össze és a leírásuk sem teljesen passzol ezeknek az állatoknak ama észlelt lényhez. Akit több részlet érdekel nézze meg a videót, mindenkinek ajánlom, hiszen a szemtanú személyesen meséli el a történetet és a helyszínt is meglátogatják. A kérdés tehát még mindig nyitva áll, mi lehet ez?Most saját véleményemet kifejteném a dologról, elsőnek összegezzük mit tudtunk meg:

-A lény jól úszik, képes alámerülni is

-Testét egymásra simuló ezüstszínű pikkelyek fedik

-Látható nagy füle nem volt

-Körülbelül nagyobb tyúk méretű

Akkor most ezek alapján elemezzük ki a lehetőségeket.


Kilencöves tatu (Dasypus novemcinctus)
 1. Kilencöves tatu: Egészen hihető magyarázat, még a videó alatt is felmerült, viszont az állat inkább páncélozott nem pedig elálló tobozszerű pikkelyekkel rendelkezik, mint az észlelt lény és fülei erősen kiállnak, ilyenről az észlelő említést sem tett, pedig nagyon feltűnő tulajdonsága ez a tatunak. A tatu egészen jó úszó ha arra szüksége van(!!!!) még a víz alján is képes sétálgatni, és lélegzetét akár 6 percig vissza tudja tartani, ezért az első helyre teszem ezt az állatot a listán, annak ellenére, hogy a leírást figyelembe véve nem sok esélye van, hogy tatut látott az illető.


Kínai tobzoska (Manis pentadactyla)
2. Tobzoska: Ahogy elhangzik, ma nem él ezüstös színű tobzoska faj és az országban akkoriban a tobzoskákat (is) problémás lett volna behozni, ez egyébként ma sincs másképp, de egyéb okok miatt. Jelen pillanatban is kizárólagosan a lipcsei állatkertben tekinthető meg néhány Kínai tobzoska (Manis pentadactyla). Személy szerint ezt a verziót is kizárnám, az ismert tobzoskák nem is olyan jó úszók, mint a szemtanú által leírt állat, az mellé, hogy akkoriban esélyesen még a környezó országokban sem voltak, ha még most is csak egy állatkert tartja őket, pedig a tudás és a felszerelés már megvan hozzá, nem úgy mint akkoriban. A tobzoska azért nyerte el a második helyezést a listán, mert a leírása bár teljesen megegyezik, az ezüst színt leszámítva, az egyetlen gond, hogy a jelenkori tobzoskák, bár tudnak úszni, nem jó úszók, nem képesek a víz alá sem merülni.


Eomanis waldi
fosszíliája
3. Valami mára kihalt vagy erősen megritkult a tudomány számára ismeretlen európai tobzoska talán egyik utolsó példánya: A tobzoskák őshazája Európa! Innen ismertek a legkorábbi tobzoska leletek, mint például a 45 millió éve élt Eomanis mely az első valódi tobzoska volt. Talán fennmaradt a faj leszármazottainak egy apró populációja? Lehetséges, hogy kétéltű életmódhoz alkalmazkodtak mint a vidrák vagy a hódok és ráadásul talán éjjeli állatokká is váltak? Ha az előbbi két életmóddak kapcsolatos felvetés megállja a helyét, az bizony azt jelentené, hogy ez a lény nagyon nehezen észlelhető, főleg, ha ritka! Ezek alapján szerintem elképzelhető teljesen az, hogy egy ilyen faj fennmaradt a modern korig, legalábbis a közelmúltig, mivel sajnos az a lehetőség fennáll, hogy mára teljesen kihaltak, hiszen már akkoriban sem lehettek gyakoriak mikor az észlelés történt, hacsak nem egy eldugott helyen élő stabil populációból elkóborolt egyeddel zajlott le a találkozás. Ez a lehetőség pusztán azon okból került harmadik helyre a listán, mivel elég merész állítás, de a lehetőség adott. 

Esetleg valami módon a múltból vagy másik idősíkból került ide egy valódi Eomanis waldi vagy hasonló faj? Mint már említettem, vannak olyan kutatások, melyek egyre valószínűsítik, hogy nem csak a mi általunk ismert világ létezik... 

Mit gondolsz erről az érdekes észlelésről? Véleményed kérlek írd meg kommentben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése